onsdag 12 december 2018

Chokladkola


Chokladkolan jag gjorde igår blev väldigt uppskattad av de andra i familjen. Lätt som en plätt och perfekt konsistens.

2 dl vispgrädde
100 gram smör
3 dl socker
1 dl sirap
1½-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk glukos
Ev. en liten nypa flingsalt

Rör ihop alla ingredienser, sikta kakaon, i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Småkoka i 20-40 minuter (olika beroende på kastrull och spis). Jag kör aldrig med termometer eftersom vår inte är samarbetsvillig mer än till grillen. Gör kulprov för att se om kolan är färdig. Ett ganska bra sätt att se om den är det är att titta på bubblorna, som ska bli färre, och smeten har blivit klisteraktig.
Häll upp på smord bakplåt eller i bakplåtspappersklädda brödformar och låt svalna innan du skär upp kolan i bitar. Paketera kolorna i smörgåspapper så att de inte klistrar ihop i burken. Förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sportlovsträning

Måndag och sportlovsvecka i Gävle. Barnen kan vara hemma och slippa väckas tidigare än rimligt.  Det betyder inte att träningen är ...